Preporuke HDAKI za bolesnike s alergijskim bolestima za vrijeme epidemije COVID-19

Naslovnica   /   Novosti

Preporuke Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju za bolesnike s alergijskim bolestima u vrijeme epidemije novim korona virusom (SARS-CoV-2)

 Autori: Asja Stipić Marković, Irena Ivković Jureković, Iva Topalušić, Marinko Artuković

 

Pojava novog patogenog korona virusa,  nazvanog SARS-CoV-2, u prosincu 2019., u Kini,  koji dominatno zahvaća gornji i donji dišni sustav, ugroza je za bolesnike s prethodnim patološkim promjenama u tom sustavu, poput bolesnika s astmom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću i drugima. Klinički simptomi uključuju povišenu temperaturu, kašalj, bolove u mišićima, opće loše stanje, zaduhu, a u nekih bolesnika i proljev i povraćanje. Respiratorni simptomi variraju od blagih, poput obične prehlade, do teških promjena na plućima, po tipu obostranih, multilobularnih infiltrata izgleda mrljastog stakla (engl.˝ground glass˝), koji uzrokuju akutnu respiratornu insuficijenciju. Iako literaturni podaci o ishodu liječenja bolesnika s COVID-19  i astmom za sada nisu opsežni, poznato je da su mnogi respiratorni virusi, a naročito rinovirus i virus gripe značajni pokretači egzacerbacija astme. U Sjedinjenim Američkim Državama, učestalost barem jedne kronične bolesti bila je češća u hospitaliziranih bolesnika te onih liječenih u jedinicama intenzivnog liječenja, a najčešće se radilo o dijabetesu melitusu, kardiovaskularnim bolestima i kroničnim plućnim bolestima. Pod povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti su i bolesnici koji puše.

Iako se u djece oboljele od COVID-19 javljaju blaži oblici bolesti u odnosu na odrasle, mišljenja smo kako i djeca s astmom također pripadaju rizičnoj skupini, te je potreban oprez.

 

Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju donosi sljedeće preporuke za bolesnike s astmom za vrijeme trajanja epidemije COVID-19:

 1. Bolesnici s astmom trebaju se strogo pridržavati svih higijenskih mjera propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 2. Bolesnici s astmom trebaju nastaviti redovitu terapiju inhalacijskim kortikosteroidima, budući da nema dokaza da oni uzrokuju imunosupresiju. Dobra kontrola astme ključna je u vremenu velike ugroze novim, još nedovoljno poznatim korona virusom.
 3. Preporuča se dugotrajnu terapiju oralnim kortikosterodima u bolesnika s teškom astmom provoditi u najnižim dozama. U svih bolesnika s teškom astmom razmotriti uvođenje biološke terapije kako bi se smanjila potreba za oralnim kortikosteroidima. Također, nema dokaza da biološka terapija astme uzrokuje imunosupresiju u astmi.
 4. U slučaju egzacerbacije astme može se provesti kratkotrajna terapija oralnim kortikosteroidima.
 5. Zbog mogućnosti transmisije korona virusa, u zdravstveni ustanovama ne preporuča se liječenje akutnih egzacerbacija astme inhalacijama pomoću nebulizatora, već stlačenim inhalatorima.
 6. Neki simptomi astme mogu sličiti simptomima uzrokovanima COVID-19. Ipak, simptomi korona virusa poput povišene temperature, anosmije, zimice, općeg lošeg stanja, povraćanja, nisu karakteristični za egzacerbaciju astme.
 7. U slučaju zaduhe, u bolesnika s astmom se u kućnim uvjetima preporuča odmah izmjeriti vršni ekspiratorni protok (PEF), te se javiti nadležnom liječniku radi daljnjeg dogovora (može i video linkom).

 

Preporuke za bolesnike koji boluju od primarnih imunodeficijencija (PID):

 1. Iako nema dokaza da bolesnici koju boluju od primarnih imunodeficijencija imaju povećani rizik za infekciju novim korona virusom ili za teži oblik bolesti, savjetuje se pojačani oprez i strogo pridržavanje svih mjera prevencije propisanih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 2. Poseban oprez potreban je kod bolesnika s PID koji imaju kronične respiratorne simptome (astma, bronhiektazije, kronična respiracijska insuficijencija).
 3. Bolesnici koji boluju od PID kao i bolesnici koji primaju imunosupresivne ili imunomodulacijske lijekove (za liječenje autoimunosnih ili autoinflamatornih bolesti) trebaju nastaviti uzimati svoju preporučenu terapiju koja se ne smije mijenjati bez prethodne konzultacije s imunologom. Budući da ovi lijekovi mogu umanjiti simptome infekcije, bolesnicima se preporuča da se jave liječniku u slučaju neobjašnjivog pogoršanja općeg stanja.

 

Osim bolesnika s astmom, i drugi bolesnici s alergijskim bolestima trebaju se nastaviti pridržavati svoje redovne terapije.

Svim bolesnicima kojima je prepisan autoinjektor adrenalina, trebaju biti opskrbljeni istim, a svi bolesnici s alergijskim rinitisom nastaviti svoju redovitu terapiju intranazalnim kortikosterodima. Neki simptomi alergijskog rinitisa također mogu sličiti simptomima infekcije COVID-19. Ipak, dodatni simptomi alergijskog rinitisa su i svrbež očiju i  nosa, bistri, vodeni sekret iz nosa, učestalo kihanje, dok se u sklopu infekcije COVID-19 mogu javljati povišena temperatura, anosmija, opće loše stanje i mijalgije, proljev i povraćanje. Bolesnici s poznatim alergijama na pelud trebaju redovito pratiti koncentracije peludi u zraku, te se držati svih ranije preporučenih mjera smanjenog izlaganja alergenima. Peludna prognoza dostupna je na http://www.stampar.hr/hr/peludna-prognoza-za-hrvatsku.

 

Literatura:

 1. COVID-19: GINA Answers to Frequently Asked Questions on asthma Management
 2. Handbook of COVID 19. Prevention and treatment. The first Affiliated Hospital, Zhejiang University School of Medicine
 3. Preliminary Estimates of the Prevalence of Selected Underlying Health Conditions Among Patients with Coronavirus Disease 2019 — United States, February 12–March 28, 2020, https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/pdfs/mm6913e2-H.pdf
 4. Sun J,He WT,Wang L,Lai A, Ji X,Zhai X. COVID-19: Epidemiology, Evolution, and Cross-Disciplinary Perspectives. Trends in Molecular Medicine 2020, https://doi.org/10.1016/j.molmed.2020.02.008
 5. British Thoracic Society. Advice for Healthcare Professionals Treating People with Asthma (adults) in relation to COVID-19. https://www.brit-thoracic.org.uk/about-us/pressmedia/2020/novel-coronavirus-covid-19-guidance-from-the-uks-public-health-bodies/
 6. Sinha I. Guidance for the clinical management of children admitted to hospital with proven COVID-19. https://alderhey.nhs.uk/application/files/1815/8422/1173/COVID_19_IN_CHILDREN_CLINICAL_GUIDANCE_v1

Navedene preporuke možete i preuzeti u .pdf obliku ovdje.