2. kongres HDAKI s međunarodnim sudjelovanjem

Naslovnica   /   Novosti

U Zagrebu je od 21. do 23. svibnja 2015. godine održan 2. kongres hrvatskih alergologa i kliničkih imunologa s međunarodnim sudjelovanjem, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, te gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića. Posebnu pažnju pobudila su predavanja najuglednijih stručnjaka iz inozemstva, prof. Tarija Haahtele iz Finske, prof. Adnana Čustovića iz Manchestera, prof. Rudolfa Valente iz Beča, prof. Petera Korošeca iz Slovenije. U sklopu novosti u dijagnostici alergijskih i autoimunih bolesti, prikazan je test aktivacije bazofilnih leukocita, a mr. Monika Barberić istaknula je ulogu i važnost molekularne alergološke dijagnostike. Značajan doprinos alergološkoj kliničkoj praksi donijele su „Hrvatske smjernice za in vitro dijagnostiku preosjetljivosti posredovane IgE antitijelima“, a plod su rada stručnjaka iz Referentnog centra za kliničku alergologijuKB „Sveti Duh“, Referentnog centra za kliničku alergologiju djece Dječje bolnice „Srebrnjak“, Klinike za dječje bolesti Zagreb te KBC „Sestre milosrdnice“. Bilo je govora o epikutanom testu (prof.dr. sc. Suzana Ljubojević) te reakcijama fotoosjetljivosti (dr.sc. Liborija Lugović). Prikazana je komora za provokativne testove alergenima (dr.sc. Mario Blekić). U području dijagnostike autoimunih bolesti, prikazani su: citokinski profil tijekom razgradnje kostiju u reumatoidnom i psorijatičnom artritisu (dr.sc. Marina Ikić Matijašević), metoda kompjuterizirane kolorteletermografije (prim.dr.sc. Jagoda Stipić) te metoda kapilaroskopije (dr.sc. Marko Barešić). U sekciji o hereditarnom angioedemu (HAE), prezentirana su slovenska iskustva u dijagnostici HAE (dr. Matija Rijavec, Golnik, Ljubljana), te klinička iskustvima primjene rekombinantnog C1 inhibitora u HAE I stečenom angioedemu (dr. Ljerka Karadža-Lapić). Predstavljena je i identifikacijska kartica za bolesnike s HAE, a o kvaliteti života ovih bolesnika govorila je dr. Barbara Kvenić.

Novosti u području specifične imunoterapije (IT) predstavili su prof.dr.sc. Rudolf Valenta, Beč (IT rekombinantnim alergenima), doc. dr. Mihaela Zidarn, Golnik, Slovenija (IT otrovima insekata), te prim.dr.sc. Irena Ivković- Jureković, Zagreb (sublingvalna IT). U sekciji o autoimunim bolestima, prikazana su klinička iskustva primjene anakinre u bolesnika sa Schnitzlerovim sindromom (prof. dr.sc.  Alemka Markotić), te iskustva o preklapanju autoimunih i autoinflamatornih bolesti (doc.dr.sc. Alenka Gagro). Prikazane su novosti u području imunoregulacije i imunotolerancije u autoimunim bolestima te nove mlekule odobrene za kontrolu imunološke inflamacije (doc.dr.sc. Mislav Radić, doc.dr.sc.Nataša Kovačić, dr.sc. Dijana Perković te prof.dr.sc. Ines Mrakovčić Šutić, prof. dr.sc. Srđan Novak). Prof. Adnan Čustović sa Sveučilišta u Manchesteru, prikazao je izvorne rezultate istraživanja interakcije suvremenog okoliša i genoma djece u razvoju alergijske preosjetljivosti. Osobito značajan doprinos 2. kongresu bilo je predavanje prof.dr.sc.  Tarija Haahtele koji je predstavio Finsku strategiju prevencije alergijskih bolesti te dao intervju za Hrvatsku televiziju. Prof. dr.sc. Marija Rosandić  govorila je o novom prirodnom zakonu kreacije simetrije molekule DNA kroz evoluciju.

Održan je  tečaj za liječnike obiteljske medicine i medicinske sestre „Kontrola astme i KOPB-a kroz tri laka koraka“, sa dodijeljenim certifikatima. Stručne spoznaje iz područja interakcije okoliša i ljudskog genoma mogu poslužiti kao temelj budućih preventivnih programa u Republici Hrvatskoj. Smjernice za in vitro dijagnostiku pridonijet će standardizaciji i harmonizaciji in vitro dijagnostičkog postupka u alergologiji te kvaliteti kliničke prakse u Hrvatskoj.

 

Prof.dr.sc. Asja Stipić Marković


Smjernice za in vitro dijagnostiku