Prevalencija simptoma alergijskih bolesti u populaciji školske djece u Zagrebu

Naslovnica   /   Novosti

Alergijske bolesti su kronična stanja čija prevalencija pokazuje stalni trend porasta, osobito u razvijenim zemljama svijeta. Etiologija bolesti i razlozi povećavanja njihove prevalencije nisu potpuno razjašnjeni. Primjećene su značajne razlike prevalencije među pojedinim zemljama. Prema uzoru na medunarodnu studiju ISAAC, alergolozi s Odjela za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju, OB "Sveti Duh" koji je Referentni centar Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju, učinili su ispitivanje prevalencije simptoma alergijskih bolesti u Zagrebu.

Studija ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood), provedena u 56 zemalja svijeta, pokazala je da razlike u prevalenciji između pojedinih zemalja iznose 20 puta za astmu, 30 puta za alergijski rinokonjunktivitis i 60 puta za atopijski ekcem. Najviše 12-mjesečne prevalencije simptoma astme utvrđene su u Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu, Republici Irskoj te u većini centara u sjevernoj, centralnoj i južnoj Americi. Najniže prevalencije nađene su u nekoliko zemalja istočne Europe, Indoneziji, Grčkoj, Kini, Tajvanu, Uzbekistanu, Indiji i Etiopiji. U ispitivanje alergijskih bolesti u Zagrebu je uključeno 3000 ispitanika, tj. djece koja pohađaju četvrti razred osnovne škole. Sudjelovale su 53 osnovne škole s područja grada Zagreba.

Postoje četiri stupnja prevalencije: (I) <5%; (II) 5 do <10%; (III) 10 do <20%; (IV) =20%. Dobiveni rezultati pokazuju da u Zagrebu prevalencija simptoma astme iznosi 6.02% (II stupanj), alergijskog rinitisa 12.13% (III stupanj), a atopijskog ekcema 7.83% (II stupanj). Prema tome, Zagreb spada u područja sa srednjom prevalencijom simptoma alergijskih bolesti.

Tablica - Prevalencija simptoma alergijskih bolesti u populaciji zagrebačke školske djece